2017. július 13., csütörtök

Cooking with Valen

Köztudott, hogy Valen nagyon jó szakács és képzeljétek, nálam töltötte ezt a remek napot, hogy gatyába rázzon a konyha tájékán. Megmutatta titkos receptjét és együtt főztünk egy fantasztikusan finom szegedi halászlevet.

Valen rögtön azzal kezdte, hogy ha egy igazán fenséges lakomát szeretne bárki is csinálni, mindig friss zöldséggel, gyümölccsel és friss balatoni hekkel kell dolgozni! Szóval el is mentünk együtt a halpiacra, ahol Valen szaktudásával sikerült is kiválasztanunk a legmegfelelőbb friss helyi balatoni hekket. Leszögezte Valen, hogy mielőtt választanál halat, előbb meg kell szagolni, valamint a jobb uszonya alatt meg kell nézni, hogy van-e folt a pikkelyén, ugyanis ezen a ponton kezd el rohadni a hal először. Szóval meg is lestük, hogy foltos-e a jobb uszony alatti pikkely, valamint meg is szaglásztunk minden egyes darabot.

Ezután jöttek a zöldségek, amit természetesen a jól megszokott Vörös Marika néninél vettük, mert nála mindig kapható finom magyar narancs. Kicsit zöldes, kicsit fonnyadt, íze sincsen, de legalább magyar! Szóval Marika néninél vettük meg a további hozzávalókat, majd kis beszélgetésbe is keveredtünk vele. Elmondta, hogy mióta Orbán van hatalmon, azóta a dereka jobb és bal oldala is fáj, emiatt nem fog következő alkalommal rájuk szavazni. Na persze mondtam neki, hogy a mai világban nem csodálkoznék, ha meg sem élné Marika néni a holnapot, nem hogy a következő szavazást. Erre egy furcsa grimaszt vágott és a beszélgetés is abbamaradt.

Most, hogy már minden megvolt, el is kezdtük megdolgozni a halat és a halászlét összerakni. Valen titkos receptje alapján dolgoztunk, amit én most meg is osztok veletek, de kihagyom belőle Valen mézes-mázas öntetét, ami igazán kihozza az ízt... ha ugye leírnám, akkor már nem is lenne titkos.


 • 8 db tojás sárgája
 • 0.5 csomag sütőpor
 • 20 ek (evőkanál) finomliszt
 • 7 db tojás fehérje
 • 14 dl levendulaszörp
 • 3 ek porcukor
 • 4 ek cukrozatlan kakaó
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • 1 csomag vanília nélküli vaníliás cukor
No, ennyi is lenne, ha mindez megvan, akkor lehet is behabarni a halat, de miközben behabarjuk a halat (ha van több tűzhelyünk) megdinsztelhetjük a levendulaszörpöt is. Amint a levendulaszörp kezd pirulni, hozzáadhatjuk a többi adalékot:

Levendulaszörp dinsztelése
Amint hozzáadtuk a többi adalékot, lefedjük, majd hagyjuk főni 30 fokon néhány óráig. Ezek után nincs más hátra, mint a tálalás. Íme a végeredmény, egy csodálatos és fenségesen finom kis halászlé:


Köszönöm ezt a remek napot Valennak, úgy érzem annyi tudással ruházott fel, hogy végre én is össze tudok majd ütni egy finom kis ebédet. Végül az elmaradhatatlan közös kép Valennal:


3 megjegyzés:

 1. Imre te mennyi szart összezabálsz b*zdmeg :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ilyen jó halászlét még életedben nem ettél Zsirmo :D

   Törlés
  2. mondjuk ha beleb*sztad a plüss nyulat, attól egész jó is lehet :P

   Törlés